Zakoni o obaveznoj zimskoj opremi

Zimska oprema u BiH je obavezna za sva vozila u periodu od 15.11. do 15.04. Vozila maraju biti opremljena najmanje zimskim gumama na pogonskim točkovima ili ljetnim gumama ili odgovarajućim…

 

Uskoro će snijeg, a vi planirate putovanje automobilom u Njemačku. Kako stići na cilj kada u svakoj zemlji kroz koju prolazite važe drugi zakoni koji se odnosne na obaveznu zimsku opremu? Prenosimo u cjelosti članak sa sajta Auto Moto Zveze Slovenije koji je napravio uporedni pregled aktuelnih zakona u europskim zemljama.

Idete u inostranstvo, ali ne znate koja zimska oprema je obavezna? U Sloveniji je upotreba zimske opreme ograničena za period od 15.11. do 15.03. bez obzira na vremenske uslove. U stranim državama su zakoni o zimskim gumama vrlo različiti.  Prošle godine bilo je nekoliko novina prije svega u Austriji i Njemačkoj, gde su se zakoni o zimskoj opremi promijenili.

Slovenija

Između 15.11. i 15.03. vozila moraju biti opremljena zimskom opremom koja se sastoji  od 4 zimske gume s oznakom M+S i minimalnom dubinom šare 3 mm ili 4 ljetne gume s minimalnom dubinom šare 3mm i odgovarajuće velike lance za snijeg u priboru. Vozila s pogonom na sva 4 točka moraju imati, u slučaju da koriste ljetne gume, lance za snijeg najmanje za onu osovinu gde ima stalno uklopljen pogon.
Vozila kod kojih najveća dozvoljena težina prelazi 3,5 t, moraju imati zimske gume najmanje na pogonskim točkovima ili na svim točkovima ljetne gume odgovarajuće lance i lopatu u priboru. U priobalnim oblastima, što se odnosi na područje Kozina - Kastelec - Podgorje, dovoljna je upotreba takođe samo ljetnih guma s minimalnom dubinom šare od 3 mm.

Propisana kazna za neodgovarajuću zimsku opremu putničkih vozila je 120EUR,  a ako je zbog neodgovarajuće opreme saobraćaj ometen kazna je 400 EUR.

Austrija

U Austriji je obavezna zimska oprema u periodu od 01.11. do 15.04., ali za vozila do 3,5 t samo u vrijeme zimskih uslova vožnje, a za teretena vozila, bez obzira na uslove. Za vozila do najveće dozvoljene težine 3,5 t kao zimska oprema se smatra korištenje zimskih guma sa minimalnom dubinom šare od 4 mm ili ljetnih guma s minimalnom dubinom šare od 4 mm i lanaca za sneg na pogonskim točkovima. Bez obzira na zimske gume, u slučaju snega zimske gume su obavezne na putevima u svim višim predjelima, kada je to posebno naznačeno saobraćajnim znakom. Treba napomenuti da je upotreba lanaca za snijeg dozvoljena samo u slučaju neprekidnog glatkog snega ili leda na putu, ali ne i uslučaju bljuzgavice ili djelimično snegom pokrivenog kolovoza. U praksi to znači da vozaču koji vozi automobil sa ljetnim gumama na površini na kojoj je bljuzgavica, može biti izrečena kazna za neodgovarajuću zimsku opremu. Vozila maksimalne težine do 3,5 t moraju biti opremljena zimskim gumama u periodu od 01.11. do 15.04. bez obzira na vremenske prilike najmanje na pogonskoj osovini i imati zimske lance odgovarajuće veličine u priboru za pogonsku osovinu.

Njemačka

Do sada je u Nemačkoj na snazi bila samo situacijska zimska oprema koja je određivala da u slučaju zimskih uslova vožnje vozilo mora biti opremljeno odgovarajućom zimskom opremom. 6. novembra je stupio na snagu novi zakon o zimskoj opremi i uslovima u kojima je potrebna. Tako je po novom zakonu zimska oprema obavezna u slučaju snega, utabanog snega, bljuzgavice, poledice, mraza i uopšte u slučaju svih padavina snega ili leda.
Za odgovarajuću zimsku opremu se smatraju 4 gume koje su namenjene za vožnju po snegu, što znači da one moraju biti označene oznakom M+S ili simbolom snežne pahuljice. To uključuje zimske gume kao i gume za sve sezone. Upotreba ljetnih guma i lanaca za snijeg po zakonu nije dozvoljena. Vozila sa pogonom na sva četiri točka nisu izuzetak. Za teretna vozila preko 3,5 t propisana je upotreba zimskih guma samo na pogonskim osovinama. Kazna za neupotrebu zimske opreme je 40 EUR, u slučaju ometanja saobraćaja mninimum 80 EUR. Uredba se odnosi na vozila registrovana u Nemačkoj kao i vozila iz drugih zemalja.

Italija

Zimska oprema je zakonska obaveza samo u oblasti doline Aosta, gde je obavezna od 15.10. do 30.04. U svim ostalim oblastima zimska oprema je obavezna samo u slučaju zimskih uslova vožnje. Dozvoljena je upotreba zimskih ili ljetnih guma i lanaca za snijeg. Ako idete u alpske doline preporučujemo vam da uvijek imate u priboru lance za snijeg i lopatu.

Francuska

Vozila moraju biti opremljena zimskom opremom samo u zimskim uslovima vožnje ili kada je saobraćajnim znakom naznačeno obavezno korištenje zimske opreme kao što su, na primer, lanci za snijeg.


Švajcarska

U Švajcarskoj oprema za snijeg nije vremenski određena, ali je obavezna u uslovima zimskih uslova vožnje (na primer, kada sneg pada i zadržava se na putu, ako je poledica). Zimska oprema znači 4 zimske gume. Ako saobraćajni znak zahteva upotrebu lanaca za snijeg, to važi za sva vozila osim za vozila s pogonom na sva četiri točka. U slučaju saobraćajne nesreće u zimskim uslovima krivica se može pripisati vozaču bez odgovarajuće zimske opreme. Mnogi prelazi na putevima u višim predelima su često prolazni samo sa lancima za sneg, tako da se vozačima savjetuje da ih imaju u zimskom periodu kao dodatnu opremu u vozilu.

Hrvatska

Zimska oprema je obavezna u slučaju kada su zimski uslovi vožnje (put je pod snijegom ili je zaleđen). Za vozila do najveće dozvoljene težine do 3,5 tone  zimska oprema se sastoji od 4 zimske ili 4 ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lanaca za snijeg. Zimska oprema vozila preko 3,5 tone obuhvata zimske gume najmanje na pogonskim točkovima ili 4 ljetne gume i lance za snijeg na pogonskim točkovima. Kazna za nepoštovanje zakona je 300 HRK.

Bosna i Hercegovina

Zimska oprema u Bosni i Hercegovini je obavezna za sva vozila u periodu od 15.11. do 15.04. Vozila maraju biti opremljena najmanje zimskim gumama na pogonskim točkovima ili ljetnim gumama ili odgovarajućim zimskim lancima u priboru. Minimalna dubina šare je 4 mm. Autobusi i teretna vozila moraju u priboru imati vreću sa pijeskom i lopatu. VIŠE>>>

Srbija

U Srbiji je od 01.11. do 01.04. obavezna upotreba zimske opreme. Za putnička vozila su to zimske gume na pogonskim točkovima ili ljetne gume i obavezni lanci za snijeg u priboru vozila. Gume moraju imati minimalnu dubinu šare od 4 mm. Za teretna vozila je dodatno obavezna i lopata.
01.05. 2011. će se zakon o zimskoj opremi promijeniti i zahtjevaće 4 zimske gume s minimalnom dubinom šare od 4 mm na svim točkovima, u slučaju snijega su obavezni lanci za snijeg koje će biti potrebno staviti na pogonske točkove kada to zahteva saobraćajni znak ili loše stanje na putevima.

Mađarska

U Mađarskoj zimska oprema nije zakonski obavezna. U slučaju jačeg snijega i/ili velike količine snega obavezna je upotreba lanaca za snijeg na pogonskim točkovima. U takvim slučajevima se lanci za snijeg zahtjevaju već pri prelasku granice.

Češka

Između 01.11. i 31.03. obavezna je upotreba zimske opreme na putevima, što je određeno saobraćajnim znakom na kome se nalazi automobil i snežna pahuljica. Tako je zimska oprema obavezna, bez obzira na vremenske uslove na putu D1 Prag - Brno, na dionici od 21 do 186 kilometra (Mirošovice - Kývalka), i na mnogim regionalnim i lokalnim putevima.
Zimska oprema vozila do najveće težine od 3,5 t se sastoji od 4 zimske. Gume moraju imati šaru najmanje dubine od 4 mm. Zimska oprema vozila preko 3,5 t sadrži zimske gume s minimalnom dubinom šare od 6 mm na svim točkovima li letnje gume + lanci za snijeg. Takođe treba napomenuti da je upotreba lanaca za snijeg dozvoljena samo u slučaju kada je kolovoz potpuno prekriven snegom. Kazna za neupotrebu zimske opreme je 2000 CZK.

Slovačka

Za putnička vozila su u slučaju zimskih uslova vožnje obavezne zimske gume s oznakom M+S i minimalnom dubinom šare od 3 mm na svim točkovima. Dozvoljena je takođe upotreba ljetnih guma + lanci za snijeg u dodatnoj opremi. Za vozila iznad 3,5 t je obavezna upotreba zimskih guma bez obzira na vremenske uslove u periodu od 15.11. do 31.03. nezavisno od uslova na putevima, obavezna upotreba zimskih guma s minimalnom dubinom šare od 3 mm na svim točkovima.

Ostale države

U ostalim državama nema većih posebnosti u upotrebi zimske opreme. U nekim sjevernim europskim zemljama zimska oprema nije određena datumima: u Finskoj, Litvaniji i Estoniji između 01.12. i 31.03. i u Švedskoj između 01.12. i 31.03.

Izvor: AMZS

Zakoni zemalja duž auto puta Ljubljana - Zagreb - Beograd su vrlo slični, ali dovoljno je da vozač iz Slovenije prilikom prolaska kroz Hrvatsku i Srbiju prekrši zakon zato što je dubina šare gume na njegovom automobilu 3 mm umesto 4 mm! Zar je potrebno da u Srbiji zimska sezona počinje 1. novembra, u Sloveniji i BiH 15. novembra, a u Hrvatskoj „kad se proglase zimski uslovi“?  Vozač iz „tropske“ Slovenije bi platio kaznu ako bi 01. novembra došao u „nordijsku“ zemlju Srbiju sa letnjim gumama! Pošto se ljudi na ovim prostorima teško dogovaraju rešenje je jednostavno: sva tri zakona se stave u šešir i izvuče se jedan! (Naravno, ako uspeju da se slože oko boje šešira!)

Koje bi gume željeli ove zime na Vašem vozilu ???
DUNLOP
GOOD YEAR
HANKOOK
FULDA
SAVA
Nijedan od nabrojanih...